Vasarą visi tik ir taikomės po darbų kokį lauko bariuką nusėsti su bičiuliais. Tad kol ji nesibaigė, pristatome kelias naujas sostinės vieteles, kurise nėra stogo virš galvos. Rinkitės pagal savo skonį, kišenę ir sugedimo laipsnį.
Diskotekų žvėreliams – „Vienuolyno kiemas“
Trakų g. 9 (Įėjimas iš Kėdainių gatvės)
Dirba: nuo 18 val. iki kiek reikia
Autentiško XVIII a. statytų Pranciškonų rūmų ansamblio kieme įsikūrusi diskoteka be stogo – pats naujausias „370“ atradimas. Stogai (ne namų, suprantama) čia kilnotis pradėjo tik birželio pabaigoje, o tas malonumas tęsis iki pat pirmųjų šalnų. „Vienuolyno kieme“ dėl vietos po saule gali nesipešti keli šimtai lankytojų, o erdvi šokių aikštelė pritaikyta įmantriausiems piruetams ir manevrams.
Mums lankantis terasos virtuvė dar neveikė, tačiau vienas iš klubo personalo ganytojų patikino, kad vėliau diskotekininkai, reiveriai ir kito plauko naktinio gyvenimo veikėjai galės savo kirminus numarinti keptais patiekalais. Tačiau suprantama, kad ne valgyti čia visi rinksis, tad negaišdama laiko cituoju pranešimą spaudai, kad suprastumėt, kas ten kasdien dėsis.
Pirmadienį nardyti elektroninės muzikos gyliuose kvies darni „Minimal.lt“ šeima ir ne pirmus metus skaičiuojantis jos vaikas „Minimal Mondays“, be kurio aplankymo Vilniuje sunkiai įsivaizduojama savaitės pradžia. Antradienį už pulto suksis šilkinio hauso puoselėtojai „Deep Inc“ ir jų bičiuiliai. Trečiadienį „Vienuolyno kiemą“ užlies tropikų karštis, nes teritoriją okupuos „Club Tropicana“ bei Rio karnavalų vertas šurmulys. Ketvirtadieniais vienuolyno sienas rožine disko spalva dažys „Love in Slow Motion“ berniukai. Veiksmo, sako, netrūks ir savaitgaliais. Gali būti, kad net gyvi bendai koncertuos.
Kokteilių maniakams – terasa „Vasara“
Gedimino pr. 9 (šalia prekybos centro)
Dirba: nuo 11 iki 1 val. VII, I, II, III ir iki 3 val. IV, V, VI.
„Gedimino 9“ pašonėje šią vasarą išdygusi terasa – maloni staigmena net ir patyrusiems barų liūtams. Mes išsiaiškinome, kad ši terasa yra tikra terasos Palangoje (S.Nėries g. 39) sesė, kitaip tariant, priklauso tiems patiems savinininkams. Negalime sakyti, kad čia labai pigu valgyti – sutikite, 8 litai už šaltibarščių lėkštę nėra mažai. Bet dienos pietūs įkandami (12–14 litų) net ir milijonų neuždirbantiems. Virtuvė elementari – europietiška su lietuviškais nukrypimais, bet maistas skanus. Rasite makaronų, blynelių, salotų ir panašaus velnio.
Vynas čia kainuoja nuo 29 iki 69 Lt už butelį, alus – 7 Lt (yra ir pavojingojo „Grimbergen“). Tačiau labiausiai ši terasa didžiuojasi (ir pagrįstai) savo kokteiliais. Pasak šios įstaigos vadovės Editos, padavėjai į 1,5 l talpos taures įpila maždaug 160 g alkoholinių gėrimų, likusią dalį sudaro gaivūs gėrimai, ledukai, vaisiai. Ką gi, vienas tokį kokteilį gali ir visą vakarą gurkšnoti ir netgi neprisigurkšnoti. Bet smagiau tokį gerti su kompanija, į jį sumerkus net kelis šiaudelius. Pavyzdžiui, „Frosen Mango Daiquiri“ kokteilio kaina – 39 Lt. Gali siurbčioti ir 800 ml „Mohito“ – jis kainuos 27 Lt. Muzika – neįkyri, maloni ausiai. Žodžiu, ši terasa ramiam čilinimui su draugais – pats tas.
Alkaniems darboholikams – baro „Coco“ kiemas
Labdarių g. 8 (mūsų kaimynai)
Dirba: nuo 10 iki 24 val. (savaitgaliais – iki kiek reikia)
Jaunatviškai stilingas „restobar“ (toks žodis anglų kalboje egzistuoja, o reiškia „kažką tarp baro ir restorano“) mūsų kaimynystėje įsikūrė birželio pradžioje, o jau po poros savaičių svetingai atvėrė duris ir į savo uždarą, jaukų kiemelį su krosnimi picoms kepti. Kiemelis ne mažiau stilingas nei pats baras, ypač jis tinka tokiems, kurie savo nešiojamųjų kompiuterių iš rankų nepaleidžia. Kiemelyje netrūksta kištukinių lizdų, tad čia nebadaus ir jūsų elektroninis draugas. Be to, yra belaidis internetas. Jeigu jau prakalbome apie maistą, tai čia galima eiti kasdien ir ragauti vis kito regiono patiekalą. „Azijos, Indijos, Italijos virtuves miksuoju, dar pridedu šį tą savo ir išeina vadinamoji „fusion“ virtuvė“, – šypsosi baro šeimininkas Linas Tracevskis, kuris pats ir sudarė spalvingą „Coco“ meniu. Beje, Linas dalyvavo tokių kultinių barų kaip „Woo“, „Briusly“ kūrimo procese, jis vadovauja ir jaunimo mėgstamam klubui „Havana Social Club“. Taigi, atrodo, kad šitas bičas tikrai žino, ką daro. Tačiau grįžkime prie kiemelio ir maisto. Kartu su fotografu išmėginome tas krosnyje keptas picas – tikrai liuks! Picų kaina nuo 12 iki 17 Lt. Panašios ir „wok“ keptuvės patiekalų (ryžių, makaronų) kainos. Dar vienas kiemelio pliusas – staliukai, skirti sėdėti be batų. Kitaip tariant, tokie minkšti guoliukai, kur iš bėdos galima ir nusnūsti.
Vyno gurmanams – vyninės „Lola“ kiemelis
L.Stuokos-Gucevičiaus g. 3 (terasa – kitoje gatvės pusėje)
Nuo 15 iki 24 val. (savaitgaliais – ilgiaus)
Nedidelė „Lolos“ terasėlė – pačioje miesto širdyje, o ją nuo „mamos“ vyninės skiria gana judri senamiesčio gatvė. Ryškūs žydri staliukai su skėčiais nuo lietaus ir saulės žaviai rikiuojasi žalioje pievoje po liepa, kuri vakarais, kai uždegama ją puošianti girlianda, primena obelį. Jeigu labai nori, mašinų gali ir nematyti, tereikia įsivaizduoti, kad šalia upė teka, o ne varikliai burzgia.
Vis dėlto su kavinės šeimininke Indre Šaltenyte juokaujame, kad čia padavėjomis dirbti gali tik labai gerą reakciją turinčios merginos, nes kitaip kelios avarijos per dieną – garantuotos.
Mirusios mamos garbei vyninę jos vardu pavadinusios seserys Indrė ir Saulė labiausiai didžiuojasi ne vynų iš viso pasaulio gausybe, o savo virtuve: „Viską darome su meile, štai sūrius net pačios gaminame. Žmonės tai supranta ir vertina.“ Sūrius įvertinome akivaizdiniu būdu – geltoną su kariu ir pistacijomis, baltą su baziliku. Labai skanūs! Tad neabejojame ir rimtesnių patiekalų skoniu. Virtuvę seserys juokais vadina europietiška pietietiška: makaronai, salotos, bruschetos. Dar nuo seserų noriu perduoti gerą žinią šios vyninės valgiaraštį įvertinusiems vilniečiams: nuo rudens čia bus galima ir papietauti, ne tik pavakarieniauti. Kita gera žinia ta, kad toje nedidelėje terasėlėje kartą per savaitę skambės ir gyva muzika.
Po barus vaikščiojo ir įspūdžius užrašė: Jurgita Kviliūnaitė
Fotografavo: „PRIVE Studio“