Tarptautinis Kauno kino festivalis kino gurmanus kviečia pasimėgauti išskirtinio skonio „Filmu apie meilę ir grybus“ (Now, Forager: A Film About Love and Fungi). Vienas geriausių neseniai pasibaigusio festivalio filmų nuo spalio 25 d., ketvirtadienio, pradedamas rodyti Vilniuje, „Skalvijos“ kino centre.
Lucienas (Jason Cortlund) ir Regina (Tiffany Esteb) – baskų kilmės amerikiečiai, kurie verčiasi rinkdami grybus Naujojo Džersio miškuose ir tiekdami juos restoranams. Grybų rinkimas leidžia jiems likti laisviems nuo įprastinio darbo pančių. Tačiau laisvė kainuoja: pajamų mažai, nėra sveikatos draudimo, bet kada sausra gali sunaikinti grybų derlių. Šis nesaugumas pradeda slėgti Reginą, kuri palieka „grybų rojų“ ir įsidarbina madingame Niujorko restorane. Pora turi vis mažiau laisvo laiko, kurį galėtų praleisti kartu…
Tai nepriklausomo amerikietiško kino, kurį retai matome Lietuvos kino teatruose, pavyzdys. Autentiškas, atviras ir aistringas pasakojimas apie maistą, darbą ir tarpusavio santykius turėtų būti įdomus visiems, vertinantiems “lėtą maistą”. Tai istorija, įrodanti, kad gyvenimo tempą įmanoma sulėtinti ir būti laimingesniems turint mažiau, bet tikresnių dalykų.
Grybai, kaip ir žmonės, skirtingi: didelį ir ryškūs, ramūs rimtuoliai, spalvingi išsišokėliai, paslaptingi slapukai… Kuris grybas būtum tu, jei augtum miške? Atsakyk į klausimus ir sužinok savo sielos grybą!
1. Ar priverti žmones šokti, kai esi šalia?
Neabejotinai esi kuokštinis sėdis (Grifola fondosa). Japonijoje šis gardus grybas yra vadinamas maitake arba „šokančiu grybu“, nes radę šį grybą žmonės šokteli iš džiaugsmo.
2. Ar esi stilingai vienspalvis, mėgsti dėvėti šydus ir esi mirtinai pavojingas bet kam, kas prieina per arti?
Akivaizdu, jog tu smailiakepurė musmirė (Amanita besporigera, A. virosa, A. Ocreata). Suaugusi, visiškai balta smailiakepurė musmirė ant savo stiebelio turi šydą ir yra mirtinai pavojinga ją suvalgius.
3. Dieną žmonės tave dažnai sumaišo su kuo nors kitu, bet naktį tu išsiskiri iš minios. Skamba pažįstamai?
Panašu, jog esi alvybudė (Omphalotus illundens). Patyrusių grybautojų dažnai sumaišoma su voveraitėmis, alvybudė yra dažna apsinuodijimų kaltininkė. Priešingai nei voveraitės, šis išskirtinis grybas auga ant medžių ir išskiria biolumenesento junginius, dėl kurių ji švyti tamsoje.
4. Ar tave yra kada nors supainioję su kruvina atliekų krūva?
Tu esi briedžiukas (Fistulina hepatica). Dažniausiai šis grybas auga ant kaštainių, yra ovalo formos ir primena didelį vidaus organą. Giliai įpjautas jis išskiria šviesų, į kraują panašų skystį. Nepaisant išsiliejusio kraujo, briedžiukas yra išskirtinio skonio su maloniu citrininiu prieskoniu. Valgomas plonai pjaustytas , lengvai pakepintas arba žalias bei pašlakstytas alyvuogių aliejumi.
5. Ar turi potraukį naikinti muses ir sužadinti stiprias, euforiškas haliucinacijas?
Malonu susipažinti, raudonoji musmire (Amanita muscaria). Itin toksiškos Amanita muscaria rūšies grybai buvo naudojami dvejopai: insekticidams gaminti (įdedant į pieną) bei kaip haliuciogenas Sibiro genčių apeigose. Geltonom arba raudonom kepurėlėm su baltais taškučiais pasipuošusios musmirės yra klasikiniai pasakų bei animacinių filmų šungrybiai.
6. Ar tau patinka labai atokios, nepažįstamos vietos?
Tavo pomėgis slėptis mums žinomas ir suprantamas, valgomasis briedžiukas (Morhella esculenta, M. elata, et. al.) Paprastai randamas pavasarį, šis grybas ypatingai vertinimas grybų mėgėjų. Patyrę grybautojai gali nuožmiai ginti geriausias briedžiukų augimo vietas.
7. Ar kas nors minėjo, jog kvepi kaip abrikosas?
Tikriausiai tu esi voveraitė (Cantharellus). Išskirtinis ir sodrus voveraitės kvapas yra pirmasis skiriamasis ženklas. Taip pat, po kepurėle ji turi ne lakštelius, o grublėtas arba lygias angeles.
8. Ar didžiausias tavo išskirtinis bruožas yra dantys?
Šypsokis – esi raukšlėtasis dyglutis (Hydnum repandum, H. umbilicatum, et. al.). Vietoje lakštelio po kepurėle dyglutis turi iškyšų, panašių į dantis, eiles sporoms gaminti. Giminingas voveraitei, dyglutis yra laikomas išskirtiniu delikatesu.
9. Ar esi gerokai didesnis už visus kitus savo šeimos narius?
Labas, didysis kukurdvelki (Calvatia gigantea). Nors dauguma kukurdvelkių rūšių neužauga didesnės kaip slyva, didysis kukurdvelkis gali išaugti didesnis už žmogaus galvą. Plačiai randamas Šiaurės Amerikoje ir Europoje. Jį skaniausia vartoti nulupus, supjausčius, išvoliojus džiūvėsėliuose ir iškepus kaip kotletą.
10. Ar atrodai bauginantis, bet keli džiaugsmą tiems, kurie tave pažįsta?
Mes tavęs nebijome, paprastasis trimitėli (Craterellus fallax, C. cornucopioies, et. al.). Prancūzijoje žinomas kaip „mirties trimitas“, šis grybas laikomas prabangiu valgiu. Dažniausiai jis auga samanose po kietmedžiais ir yra labai sunkiai randamas dėl nukritusių lapų bei kitų miško nuokritų.