Prieš pat Kalėdas, užpūstytoje Ševčenkos gatvėje užpūstytas, bet nesušalęs “Daiktų Viešbutis”, gruodžio 18-19 d. (šeštadienis – sekmadienis) pasipuoš šventėms ir pakvies jus į Kalėdinį daiktų turgų. Jame dalyvaus apie 40 originaliausių kūrėjų: iliustratorių, mados, daiktų bei maisto dizaineriai! Vienas jų Domas Užpalis ir jo šokoladiniai eksperimentai.
“Dabartinėje Meksikos teritorijoje majų – actekų laikais šokoladas visada buvo dievų maistas ir tik atvykėlių europiečių konkistadorų “dėka” kakava tapo nuvertinta iki paukščių pieno saldainių, dulkyjančių prekybos centro lentynose“, – pastebi Domas, kurio namai, drabužiai ir net plaukai dabar kvepia šokoladu, tačiau jis jau, sako, esąs pasiruošęs Kalėdiniam turgui. Šiandien kaip tik liko suderinta vienintelę smulkmeną, nors ir svarbią – įpakavimus.
Kakavos pupelės auga ne Belgijoje, kaip daug kas galėtų galvoti, tačiau 20 laipsnių į šiaurę ir 20 laipsnių į pietus nuo Ekvatoriaus. Actekų laikais kakava cirkuliavo kaip piniginis vienetas (1 kakavos pupelė už pomidorą, 100 kakavos pupelių už kalakutą ir pan.): “Reikia paminėti, kad jau tais laikais atsirado pirmieji pinigų padirbinėjimo atvejai, kai kakavinis pinigėlis būdavo padirbamas bičių vašką maišant su amaranto miltais“, – šypsosi jis, dar vasarą užsisakęs pirmąją kakavos pupelių partiją iš Tolimųjų kraštų į Lietuvą.
“Manęs kartais klausia, kaip prasidėjo mano medaus mėnesis su šiuo augalu. O aš atsakau, kad nebepamenu, tai galėjo nutikti darant nesibaigiančius kulinarius eksperimentus savo virtuvėje, arba besidomint fitofarmakognozija, t.y. nagrinėjant vaistinius augalus ir jų poveikį žmogaus organizmui. Nelabai kas žino, bet kakavos pupelės cheminė sudėtis susideda iš daugiau nei 200 žmogui naudingų elementų. Mano nuomone, kasdieninis gero šokolado gabalėlis gali turėti labai teigiamų pasėkmių, todėl kakava yra ne tik pigiausias, bet ir sveikiausias gurmaniškas produktas kurį aš, kaip savamokslis daktaras, išrašau visiems, kam liūdna, trūksta meilės, šąla kojos ar trūksta magnio“.
Ateik į Kalėdinį turgų ir Domas tau išrašys tinkamo šokolado tinkamą kiekį, priklausomai nuo poreikio. Taip pat jis primena, kad ne visi šokoladai yra lygiaverčiai: “Reikia suprasti, kad kakavos, kaip produkto, gerumas priklauso nuo kakavos pupelių rūšies, malimo laiko, kitų ingredientų kokybės ir triūso, įdėto į gamybą. Kakavos pupelės gali turėti vaisinius, tabako, gumos, žemės ir kt. poskonius. Tačiau prastai pagamintas, pigus šokoladas turės buką ir primityvų poskonį bei mano taip nemėgstamo cukraus ir augalinių riebalų sudėtyje.
“Būtų gerai, jei žmonės palengva pradėtų susipažinti su šokolado subtilybėmis: skirtinų šalių, plantacijų kakava turi skirtingas skonio paletes; didesnis kakavos procentas sudėtyje padeda atskleisti tikrąjį kakavos skonį; skirtingas kakavos pupelių malimo laikas lemia šokolado švelnumą; kakavą galima derinti su vynu, viskiu ar kitais smagiaisiais gėrimais; kakava sinergiškai vartojama su pipirais, vanile, jūros druska ar net šonine ir tt. ir tt. ir tt..”, – tęsia viešai debutuojantis šokoladmeikeris.
Jau beveik du metus Domas vykdo misiją pristatyti šokolado vartojimo kultūrą Lietuvoje. Susidomėjimas kyla. Tikėtina, kad kaip ir vyno kulte, šokolado populiarinime pasitarnaus žmonių perfekcionizmas, gerasis snobiškumas, noras pažinti, įsigilinti, nustebti: “Visus kviečiu užeiti ir susipažinti su manimi ir mano šokoladiniais eksperimentais Kalėdiniame daiktų turguje… super secret beta version decadent chocolate pre-sale exclusevly for special ones“.
GRUODŽIO 18 – 19 D.
ŠEŠTADIENIS – SEKMADIENIS
12 – 18 VAL.
DAIKTŲ VIEŠBUTIS
T. ŠEVČENKOS G. 16A, VILNIUS