Ar kada pagalvojai, kad vieno geriausių pasaulyje virėjų pagamintą šedevrą galėtum sukirsti tiesiog danguje?! Taip, kabėdamas pusšimčio metrų aukštyje virš Londono, Paryžiaus, Briuselio ir net… virš Vilniaus senamiesčio!
LAIKAS. Iš pradžių kyli lėtai, o viso miesto architektūra gula tau po kojomis. Kojos iš baimės kai kam šiek tiek virpa, bet tai smulkmena, palyginti su tuo, kas laukia pasiekus 50 metrų ribą danguje. „Dangaus restoranas“ turi 22 kėdes su saugos diržais, o viduryje šeimininkauja virtuvės šefas, someljė bei asistentas, tad danguje bent jau būsi ne vienas. Manai, kybant ore virš miesto dings apetitas? Visai ne. Pietaujant danguje, laikas, atrodo, bėga daug greičiau, nei tą patį darant ant žemės. Tačiau adrenalino potyris ir danguje paragauto maisto skonis išlieka gerokai ilgiau, nei tą patį degustuojant nuobodžiame, žemiškame restorane. Apie nuobodulį dangaus restorane gali paprasčiausiai pamiršti. Žiovauti čia tikrai neteks. Nespėsi pagalvoti net apie savo aukščio fobiją, kai danguje pokštelės tikru kardu atkimštas butelis šampano…
VEGETARŲ SIAUBAS. Jei įsivaizduojate, kad valgant iš dangaus žemyn viena po kitos byra svečių nenulaikytos šakutės ar maisto likučiai, turime nuvilti. Tiesa, viso šio nuotykio organizatorių ir rėmėjų bendrovės „Electrolux“ atstovė sakė, kad paskutinę dieną vėjas iš tiesų nupūtė porą taurių iš restorano danguje… Bet tai ne pačios blogiausios žinios. Tikrai blogų žinių čia pietaudami sulaukia vegetarai. Mat „Dinner In The Sky“ šefai mėgsta mėsą ir priešpiečiams danguje patiekia ją žalią! Taip, taip, vos spėjus pakilti, prieš tave atsiduria lėkštė su gaubtu, po kuriuo – stilingai patiektas žalias prancūziškos jautienos kapotinis su aukšlių ikrais, rūkytų ungurių mėsa, pagardinta tiršta grietine, traškiais svogūnais ir pelenais. Vegetarai, deja, taip ir liko nevalgę… Pagrindiniam patiekalui dangaus šefas paruošė lėtai keptą žuvį – jūrų velnią su artišokų tyre, kurią patiekė su dilgėlių (!) ir jaunų česnakų užpilu bei voveraitėmis. Kiek egzotiška, tačiau skanu. Ir pagaliau desertas. Tada, kai aukščio baimė beveik pranyksta, ant stalo pasirodo raudonosios ulongo arbatos putėsiai su šviežiomis braškėmis ir klevų sirupe marinuotais… pomidorais. Pomidorai su uogomis – sakote, nesąmonė? Prieš tai paragaukite. Beje, tokį valgiaraštį sudarė šių metų geriausio Švedijos restorano „Frantzén/Lindeberg“ (užimančio 20-ą vietą 2012 m. geriausių pasaulio restoranų 50-uke) vyriausiasis virėjas Björnas Frantzénas.
ORGAZMAS IR PINIGAI. Kai kurios ponios pabuvimą danguje vadino orgazmu, o feisbukas iki šiol mirga nuotraukomis iš restorano danguje. Šią pramogą išbandė ne tik visokio plauko žvaigždės, bet ir nemažai aukščio bijančių žmonių – jie buvo ypač laimingi nugalėję savo baimę. Žemyn nuleisti teko tik vieną ponią. Tai įvyko per vakarienę danguje, o kadangi per vakarienes restoranas leisdavosi žemyn paimti deserto ir vėl kildavo, ponia pasinaudojo proga ir išlipo… Populiariausi tarp lietuvių buvo priešpiečiai danguje – jie buvo išpirkti pirmiausia. Nemažiau dėmesio sulaukė „Šampanas danguje“ – tai buvo trumpiausias ir pigiausias pakilimas. Išgerti šampano danguje per 20 minučių buvo galima tik už 99 litus. Didžiulės sėkmės sulaukė niekur neskelbtas „Vidurnakčio šampanas“ šeštadienį, kai vyko „Kultūros naktis“. O štai už valandą trunkančią keturių patiekalų vakarienę su gėrimais vienam žmogui tekdavo pakloti apie 339 litus. Per savaitę restoranas Vilniuje į dangų kilo apie 90 kartų, tad kiek buvo išleista pinigų suskaičiuokite patys…
ĮSPŪDŽIŲ EKONOMIKA. Ko gero, kilo klausimas, ar gali būti kas geriau už pietus danguje? Mes sakome, kad gali. Golfas danguje! Tokia pramogą užsienyje jau siūlo ta pati bendrovė „Events in the Sky“. O pakvaišusiems dėl gero maisto ir didelio aukščio primename, kad po Europą ir toliau keliauja dar vienas „pop-up“ kultūros fenomenas – restoranai-kubai („The Cube“), statomi ant įspūdingiausių didmiesčių pastatų stogų, siūlantys ne tik geriausių pasaulio šefų pagamintus patiekalus, bet ir atveriantys iki šiol neregėtus miestų vaizdus iš viršaus. Vienas kubų visai neseniai buvo užkeltas ant Londono karališkosios koncertų salės, o kitas – ant Stokholmo karališkosios operos rūmų stogo. Tiesa, gurmaniškas nuotykis kube kainuoja dar brangiau nei pietūs danguje. Už priešpiečius teks pakloti apie 200 eurų (apie 690 litų), o štai vakarienė, įskaitant gėrimus, kainuos 250 eurų (apie 865 litus)… Atrodo, lietuvių patarlės autoriai, sakydami, kad danguje už pinigus nieko nenusipirksi, gerokai klydo.
Nuotraukos: Vytenio Kriščiūno ir Jurgitos Mižutavičiūtės
Rašė: Sandra Kliukaitė