Rašė Sandra Kliukaitė
Tokių keistų dalykų ant lentynos dar nesame statę. Japonų nindzių ir samurajų įkvėpta maistinė plėvelė, žiedas meteoritas, pasakojantis apie perlų medžiotojas amas, kulinarinė knyga apie lietuviškų sušių dizainą su dešrelių, šprotų ir kotletų fragmentais. Dar šiek tiek Tailando kvapų, japoniško hiphopo garsų ir bomberių, o pabaigai – dar ir dubenėlis sriubos… Kiek Lietuvoje telpa Azijos, metru nepamatuosime, bet štai šeši lietuviškos kilmės stebuklai, įkvėpti Azijos. Konnichiwa!
Papuošalų kolekcija „Planeta Kasumi“
LIETUVA
Diz. Giedrė Kosė
www.fromanchovy.com
Planeta Kasumi kilusi ne iš kosmoso, o iš ledinių Japonijos vandens gelmių, į kurias be jokios kvėpavimo įrangos neria drąsiosios japonų amos – perlų medžiotojos. Įkvėpta amų moterų ir jau beveik išnykusios jų profesijos, lietuviško prekės ženklo „Anchovy“ autorė Giedrė Kosė sukūrė mistišką papuošalų planetą – Kasumi, kur reti gėlavandeniai raukšlėtieji perlai atrodo netobuli, lyg mažyčiai meteoritai, susiporavę su auksu ir nusileidę ant pirštų.
Julijos Goyd nuotr.
ŠVEDIJA/LIETUVA
Diz. „Kurppa Hosk“, Richard the Gray, Asta Ostrovskaja
www.ninjaplast.se
Rimtai?! Ant lentynos – maistinė plėvelė? Taip, nes sukurta Stokholmo dizainerių, perpratusi japoniškus šriftus ir samurajų istorijas, o viduje turi paslėptą pjovimo diską, kuris kerta it samurajaus kardas. Čia kalbame apie bušido virtuvėje ir lyg japonų nindzės maištaujančią plėvelę, kuriai fotosesiją sumeistravo kiečiausia Švedijos kūrybinė agentūra SNASK kartu su lietuve Asta Ostrovskaja. Į grafikos dizainerių disneilendą ji pateko kaip internė, o japoniško stiliaus „Ninjaplast“ tapo vienu iš jos spalvingųjų darbų Švedijoje.
Astos Ostrovskajos nuotr.
Lietuviški sušiai su knyga „Eastern European Sushi“
LIETUVA
Diz. Martynas Karpovičius, Aidas Šumskas
www.easterneuropeansushi.com
„Sasyska Maki“, „Shprot Nigiri“, „Kotlet Surpriz“, „Cepelinaki“ ar „Kijefornia sušis“ su Kijevo kotletu – tik nedaugelis „japoniškų“ receptų, užrašytų avangardine Rytų Europos „ingliš“ kalba. „Eastern European Sushi“ – šešerių metų amžiaus kūrybinės agentūros „Clinic 212“ kulinarinis projektas, gimęs kaip originali dovana klientams, vėliau tapęs receptų knyga, interneto svetaine, programėle, „karoche“, bestseleriu, apkeliavusiu visą pasaulį ir susišlavusiu krūvą originalumo apdovanojimų. Paragauti lietuviškų sušių gali internetu ar bandyti pasigaminti namuose.
Linos Gavėnaitės nuotr.
LIETUVA
Diz. Giedrė Ona Apanavičienė, Aidas Šumskas, Birutė Bikelytė
www.agoatelier.com
Kai norisi savo erdvę iki lubų užsipildyti Tailandu, gali pakakti uždegti rankų darbo, natūralaus sojų vaško žvakę ar namų kvapo lazdelę MEWANGO. Tiesa, šitas Tailandas kvepės ne vištiena su kokosų pienu, o rytietiškomis gėlėmis ir prieskoniais. Subtilaus lietuviško dizaino pakuotėse susitinka bergamotės, jazminai, kvapniosios kanangos (ylang ylang), jelijos ir kitos gėlės, prie jų prikimba santalas, charizmatiškasis pačiulis, kedras, gintaras, muskusas ir egzotiški rytietiški prieskoniai.
A.GO nuotr.
LIETUVA
Diz. THSMN
FB: THSMN
Ką bendro gali turėti hiphopas, japonai ir lietuviški drabužiai? Šiaip nieko, kol nepaklausai DJ Krush iš Tokijo ir jo atmosferinio japoniško hiphopo. Hiphopas iš Amerikos į Japoniją atėjo 9-ajame dešimtmetyje ir driokstelėjo kaip dar viena bomba (po Hirosimos ir Nagasakio), tik šį kartą padariniai buvo kultūrinės. O štai pernai jaunų kūrėjų iš Lietuvos užkurtas drabužių ženklas „This is mine-ish’“ (THSMN) pristatė 9-ojo dešimtmečio hiphopo judėjimo įkvėptą, limituotą drabužių kolekciją. Su jų bomberiais negėda būtų pralėkti nei per Tokijo Ginzą, nei per Šindžiuku, nei per japniško hiphopo sceną.
THSMN nuotr.
Rameno dubenys „Ramenas ir pagaliukai“
LIETUVA
Diz. Liutauras Čeprackas
www.ramen.lt
Sriubos dubuo ant Alisos lentynos dar niekada negaravo, bet kartais ir virtuvės šefą galima pavadinti dizaineriu. „Ramenas ir pagaliukai“ makaronų dubenys būti šitame puslapyje nusipelnė už tai, kad importavo ramen kultūrą iš Azijos į Lietuvą, kad tapo pirmuoju japoniškų ramen makarų baru, parsisiuntė čia makaronų gaminimo mašiną – vienintelę tokią Baltijos šalyse, ir kasdien gamina juos šviežius, į kiekvieną dubenį sudėdami 35 m makaronų. Ir dar už tai, kad pilnus skonio dubenis pasikvietė fotografuoti fotografę Martyną Jovaišaitę ir neprašliurpino pro šalį.
Martynos Jovaišaitės nuotr.